MoodleMoot’07 (I)

Dilluns i dimarts passats vaig compartir viatge amb en Joan Queralt, Josep Elias, David Pinyol i Santi Manrique amb destinació Cáceres, MoodleMoot’07, la quarta ja!

Comença a quedar lluny aquella trobada a la Universitat Jaume I, amb en Jordi Adell i en Carles Bellver, tan intensa que va  ser l’única d’un dia: la resta ja ens han engrescat dos dies, i complets!

Em va saber greu no poder arribar a la presentació d’en Martin Dougiamas, i espero que els organitzadors de la Universitat d’Extremadura pengin el vídeo a la xarxa per veure’l. La primera sessió a la què vaig anar va ser d’en Marc Alier, com sempre molt expressiu i entusiasmat amb els projectes que té entre teclats: millores als blocs (blogs) de moodle i generació de bookmarks és el que vaig arribar a sentir. I també que a partir d’ara en Toni Mas s’encarregarà del manteniment i millora del mòdul internalmail, un mòdul de correu intern que permetrà gestionar els missatges amb carpetes diferenciant-los pels cursos de procedència, avisar al correu personal de les novetats a la bústia,…

Moodle Networks

La primera xerrada completa va ser tot un plaer: Martin Langhoff parlant de Moodle Networks (MN) una novetat de la versió 1.8.  Objectius?

 • Crear una xarxa de llocs moodle basada en relacions d’identitat entre parells, és a dir, que dos llocs moodle es puguin reconèixer i identificar.
 • Establir noves relacions socials entre les instal·lacions de moodle un cop reconegudes, de manera que puguin decidir quina mena de relació volen establir entre ells. Aquest objectiu lliga directament amb una de les bases originals de moodle: el constructivisme social, aprenem en interacció social.
 • A més, aquestes relacions d’identitat i de col·laboració han de ser segures i el sistema flexible, escalable, elegant, “moodle-oso”, com va dir en Martin! (fàcil, no? Uf!)

community.jpg

 

En aquesta xarxa un lloc moodle actuaria com a proveïdor (SP) d’un determinat servei (per exemple un curs de cuina xinesa) i un altre com a proveïdor d’identitat (IP). No entenc gaire els detalls tècnics, però en Martin ho va explicar amb un exemple:

Imaginem una persona de Pardalàndia que vol viatjar a Gatlàndia: Pardalàndia seria un IP, que li dóna el passaport que l’identifica. Gatlàndia seria el SP ja que li ofereix tota l’oferta turística (que la seva butxaca pugui pagar). Però els rols IP-SP es poden invertir si una persona de Gatlàndia decideix visitar el paradís de Pardalàndia.

Escenaris en els quals un sistema com aquest donaria un valor afegit:

 • Universitats: les facultats d’una universitat poden tenir llocs moodle diferents, fins i tot amb diferents sistemes de gestió d’alumnat. MN permetria oferir cursos generals a tota la universitat des de diferents facultats. Mirant-ho des de l’altra banda, MN permetria particionar sistemes moodle molt grans per millorar-ne el rendiment.
 • Combinar un moodle curricular amb un altre moodle social/comunitari, lloc de trobada d’ex-alumnes.
 • Oferir cursos compartits entre diferents escoles. Imaginem diversos instituts que comparteixen una matèria optativa del batxillerat per a la qual no tenen prou matrícula de manera independent, per exemple.
 • Tenir llocs moodle d'”entrenament” associats al moodle institucional.

Un lloc moodle podria pertànyer a diverses xarxes i no hi hauria jerarquia a la xarxa, tot i que sí que hi hauria hubs (o concentradors). (Aquí em va marxar una estona el pensament cap a l’aeroport del Prat: finalment podrà crèixer?)

Com ho veuria l’usuari? L’usuari d’identificaria al seu lloc moodle, al de sempre, al que està associat, i des d’aquest lloc moodle local podria anar al moodle remot i accedir als recursos que les dues institucions han decidit compartir ja que al llistat de cursos sortiran tots els cursos als quals està inscrit, tant els locals com els remots. De fet, l’usuari no sabria que està treballant a un altre lloc si no és que el logo del curs li dóna la pista.

Seguretat: el sistema remot no té mai accés a les claus dels usuaris locals. A més, si un usuari vol anar al curs remot directament (escrivint la URL) no hi podrà accedir: només pot anar des del moodle local al qual es pot identificar.

A mi em sembla una idea genial i molt necessària. L’Albert Pérez, que era a la xerrada, potser pensava en com utilitzar aquesta possibilitat per donar forma al projecte agora, creant moodles de zona més petits que agrupessin uns quants centres i associant en xarxa tots aquests moodles. No li ho vaig preguntar…

Per cert, després, parlant amb ell, em va confirmar una cosa que Ludo ja m’havia avançat: Catalyst abandona elgg… vol dir això que “elgg ha mort”?

Moodle i OLPC (one laptop per child)

Casualitats del programa, la següent xerrada també va ser d’en Martin (Langhoff): portàtils per a nens, llibres electrònics, la prova del “forat a la paret” a l’Índia,…

Es va entretenir a explicar una mica aquest “experiment” amb nens del carrer que va demostrar que els nens aprenen a utilitzar la tecnologia, ensenyant-se entre ells, amb una rapidesa sorprenent, tot i ser habilitats ben complexes: en una hora estan navegant, en tres mesos tenen un grau d’alfabetització digital bàsic i en nou mesos han adquirit les competències equivalents a treballadors d’oficina, a banda d’haver après anglès! De nou les xarxes i el constructivisme social.

I més detalls…

[continua a MoodleMoot’07 (II)…]

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a MoodleMoot’07 (I)

 1. Toni Mas ha dit:

  Hola,

  Respecte del que comentes:

  > I també que a partir d’ara en Toni Mas s’encarregarà del manteniment i millora del mòdul internalmail,
  > un mòdul de correu intern que permetrà gestionar els missatges amb carpetes diferenciant-los pels
  > cursos de procedència, avisar al correu personal de les novetats a la bústia,

  Vull aclarir que eMail no és l’InternalMail. eMail va sorgir com a necessitat de la UIB per disposar d’un correu intern per Moodle. Certament varem provar el InternalMail, però degut als problemes que varem tenir, vam crear l’eMail, que és l’alternativa al IM.

  Només això,
  Salut!
  Toni

 2. pelegri ha dit:

  Gràcies per l’aclariment!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s