La web semàntica

Un vídeo senzillet per començar a pensar, ara sí, en la web semàntica, després d’haver-ne sentit a parlar, sovint d’una manera molt vaga i poc definida.

Avui sóc a una sessió de formació sobre Twine amb la intenció de fer-me una idea més clara de cap on evoluciona la xarxa.

Doncs ja hi sóc, comencem…

Quina és la diferència entre sintaxi i semàntica? Simplificant, sintaxi = forma; semàntica = contingut, fons, significat. Si els navegadors “entenen” el significat de les coses, els podrem fer preguntes de llenguatge natural, com ara “vull trobar companys d’universitat amb els qui fa temps que no em comunico?” La xarxa passarà de ser una xarxa de documents a ser una xarxa de “coses”, però cal dotar-les de contingut semàntic:

folksonomies, ontologies, microformats = continguts semàntics

Folksonomies: taxonomies compartides, classificació per etiquetatge per l’usuari.

Ontologies: seria com els camps semàntics. Hi ha llenguatges, com el llenguatge RDF, que defineixen, codifiquen, la relació entre les coses i les ontologies. Bé, no ho he acabat d’entendre, hi hauré de dedicar més temps… Nova idea que sorgeix: un twine és una ontologia.

(ei, acaba de parlar de SearchMonkey, de Yahoo! com a cercador que comença a incorporar la semàntica. Per què em crida l’atenció? Perquè avui Ricardo Baeza n’ha parlat a una xerrada sobre “Web 2.0 i intel·ligència col·lectiva”)

Em costa situar-me… Comenten que Twine és més fàcil que del.icio.us, però a mi no m’ho sembla. Serà perquè encara no el conec i és com una ciutat desconeguda,

I ja es parla de la web 4.0, la xarxa intel·ligent:

“Al 2029, la capacitat de computació necessària per a simular el cervell humà, que estimo al voltant de 1016 càlculs per segon, costarà al voltant d’un dòlar…”

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s