Les persones catalizadores

Dimarts vaig veure, a una sessió de cinema i sopar del cine Alexandra, “Bienvenido Mr. Chance”. L’havia vista d’adolescent i no recordava gaire cosa, llevat el posat com al·lucinat d’en Peter Sellers.

A més del personatge del metge, que simbolitza la raó, l’únic personatge que observa i treu conclusions a partir de les seves observacions, l’únic que coneix la veritable raó d’en Chance, m’ha vingut a la ment un altre paral·lelisme.

Fa uns anys vaig arribar a la conclusió que hi ha dos tipus extrems de persones: les catalitzadores i les “quenchers” o bloquejants. A banda, hi ha un munt de persones neutres. Neutres completament.

En Chance Gardener és un catalizador extrem, en estat pur, posseeix el 100 % d’aquesta qualitat. Les persones catalitzadores ajuden a qui està al seu voltant a concretar pensaments, a expresar idees, a anar més enllà d’on sospitaven que podien arribar. A la pel·lícula les persones entenen els seus propis pensaments a la llum de les paraules d’en Chance, el personatge que possibilita la catàlisi que fa que les idees vagues i inconcretes, reaccionin entre elles i amb d’altres d’inconegudes i prenguin forma. Quan el president parla de les arrels de la indústria, quan l’Eve sent la passió que l’envaeix i arrossega, quan en Ben viu la pau de morir o quan l’ambaixador rus sent el plaer de trobar amb qui compartir una predilecció literària, el misteri de la catàlisi està esdevenint.

M’hi he trobat de vegades al costat d’aquestes persones i sento com els meus pensaments flueixen, es tornen fàcils i coherents, prenen formes concretes, expressables. Fins i tot una vegada em vaig trobar amb una persona que va arribar a fer-me viure una experiència de realitat duplicada, com un viatge astral. Ja fa molts anys, jo en tenia 17 i treballava a una botiga de macrobiòtica on aquesta persona va venir a comprar. Suposo que si algú hagués gravat la situació les imatges només haurien mostrat una joveneta que despatxava productes dietètics a un home d’uns 30 anys. Però interiorment jo era una àliga volant dins una vall oberta marcada per dues rengleres de muntanyes boscoses. L’experiència m’ha retornat al llarg dels anys en alguns somnis que han estat pur plaer.

En canvi hi ha altres persones davant les quals el discurs no arriba a formar-se, neix interromput, esmicolat, i els fragments no arriben a unir-se ni poden estirar d’altres. Persones bloquejants.

Una característica: les persones catalitzadores poden parlar molt o poc, però escolten; les persones bloquejants no escolten, encara que parlin poc. Tot i així, es tracta d’una caracteristica profunda, innata, que va més enllà una aparença o d’un comportament. I una persona, que no sigui 100 % catalizadora ni 100 % bloquejant, pot ser catalizadora davant algunes persones i absolutament bloquejant per a d’altres.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s