Educació científica, un pilar necessari a la societat

Avui, per casualitat, he anat a petar a un dels primers intents de bloc que vaig fer i que ja no recordava. M’ha servit per recuperar una entrada que aquí no es veia bé per problemes de codificació de caràcters entre alguna actualització. La vaig escriure el 15 de febrer de 2007 i aquí la recupero (amb alguna modificació menor).

Aquests dies he estat donant moltes voltes a la necessitat que a l’educació obligatòria hi hagi una sòlida base científica (que no un ampli llistat de dades, lleis, noms, fets, fórmules…) per tal que els i les estudiants, quan siguin persones adultes, puguin partir d’argumentacions clares i explorar els camins del coneixement d’una manera no tan sols crítica, sinó amb una crítica fonamentada en la raó. I el que aquí recupero hi té relació, ja que una de les coses que hem de saber fer és distingir molt bé què és ciència i què és frau, pseudociència, manipulació.

———————————

M’he comprat un llibre que no té desperdici:
Discarded Science: Ideas that seemed good at the time…“, de John Grant.

El llibre és un recull erudit d’idees que en el seu moment van semblar bones però que després han estat desestimades (almenys per les persones que mostren un cert grau de sensatesa).
Al començament fa un recull de les motivacions per a creure i/o produir hipòtesis falses:

 • La “ciència difunta” correspondria a respostes que ja han estat superades.
 • La pseudociència a les idees que semblen ciència però que no ho són. Hi ha una pàgina (associada a aquesta) que val la pena visitar, ara que parlem de pseudociència.
 • La corrupció ideològica de la ciència, que pot ser religiosa o política. Per exemple: hauríem de considerar com una prova que l’evolució darwiniana és falsa el fet que el 60-70% de la humanitat votés “democràticament” que no accepta la idea que la humanitat n’és un fruit?
  I aquí llança una frase que m’ha fet pensar molt:
  “Les creences religioses han moldejat el clima social responsable de l’acceptació de la falsa ciència.”
 • L’anticiència, un producte de la corrupció ideològica de la ciència: us sona el rebuig emocional de TOTES les conclusions científiques perquè han estat obtingudes per “ells” en contraposició a “nosaltres” (és a dir, un grup religiós o ideològic)? Sí, veritat?
 • Molt relacionada, la teoria de la conspiració: pseudocientífics que creuen estar en possessió de la veritat però que afirmen que la ciència ortodoxa conspira per a ignorar o denigrar les seves teories.
 • Frau, que vindria a ser pseudociència deliberada però també aquella feta per científics que busquen fama o glòria (o manipulació ideològica) per camins poc recomanables.

Llavors posa un exemple clar de com aquestes motivacions estan sovint ben barrejades. El creacionisme és:
– Ciència difunta
– Pseudociència “democràtica”
– Producte de la corrupció ideològica (religiosa)
– Sostingut per prejudicis anticientífics
– Frau: lectura literal de la bíblia, “teoría” del disseny intel·ligent
– i un exemple de la teoria de la conspiració dels “materialistes”, que volen minar la moral de la societat.

Uf!

I un parell de “perles” de com la religió pot contaminar i disfressar la “ciència”:

 1. Després del tsunami del 2004, a l’illa d’Aceh els clergues islàmics i els legisladors van decretar que la causa havia estat la manca de pietat dels habitants, van proclamar la xària i van perseguir i jutjar dones com a culpables d’haver causat el tsunami en no cobrir-se el cap amb un mocador.
 2. I un altre: al 1755 es va produir un terratrèmol a 50 km de Boston. El reverend Thomas Prince va proclamar que el culpable era en Benjamin Franklin. Per què? Doncs perquè en haver inventat el parallamps, Déu no podia ja expressar la seva ira enviant llamps a la Terra i havia hagut d’idear un altre mitjà: el terratrèmol. (De fet, havia escrit un llibre que es titulava “Earthquakes Are the Works of God and Tokens of His Just Displeasure.”)

Continuarà, perquè això és només un breu resum de les primeres pàgines del llibre. Però és que no em canso de rellegir-les, així que no avanço!

—————————

Però no he pogut continuar la lectura del  llibre amb la intensitat i calma amb què hauria volgut. Ara l’he deixat a una persona, així que hauré d’esperar unes setmanes per tornar-m’hi a posar.икони на светци

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s