Estic comptant… hores de docència

Estic comptant…

El curs vinent torno a les aules després de quatre anys treballant a l’Àrea TAC del Departament d’Ensenyament. L’horari ha canviat: de 18 hores setmanals a 19 i de 24 de permanència al centre a 28.

Em sembla bé fer 19 hores de docència, és la part que més m’agrada de la meva feina. Però per fer-les bé, les classes requereixen un temps de cuina: planificar, seleccionar recursos, pensar activitats, adaptar-les a les característiques del grup i de cada estudiant, revisar les activitats, guiar-les a través de l’espai virtual, preparar l’avaluació i donar orientacions a partir dels resultats de manera individualitzada a cada alumne/a. A banda de compartir amb altres docents els dubtes i els èxits, explorar possibilitats i trencar-me la closca per cercar nous camins quan els que conec no s’ajusten a les necessitats del moment. Posem que, de mitjana, les hores d’abans i de després d’una classe siguin del 50 % (que és tirar força baix): això em dóna 19 + 9,5 = 28,5 h setmanals. Hi afegeixo 1 h perquè com que sóc professora de ciències sé per experiència que la preparació de les pràctiques i el manteniment del laboratori ocupa més temps. Total, 29,5 h setmanals.

Però les classes no les faig de manera aïllada, formo part d’un equip de treball: un departament didàctic, diversos equips docents, un claustre de professorat. I treballar en equip requereix dedicar un temps a les coordinacions. Posem que, com a mínim, haig de dedicar 1 h setmanal a la reunió del departament de ciències, 1 h a dos dels equips docents del nivell al qual faig classe (segurament seré a més equips docents però no hi podré assistir) i 1 h a les reunions de claustre. Afegim també 1 h extra per a altres reunions imprevistes, que sempre n’hi ha, 0,5 h setmanals que vénen a ser el que correspon a l’assistència a les reunions d’avaluació i 0,5 h d’entrevistes amb famílies. Total, 6 h que, afegides a les 29,5 que ja tenia ocupades, són 35,5.

Em queden 2 h setmanals que dedico íntegrament a formació: no parlo només d’assistència a cursets amb certificació sinó també de participació en xarxes de desenvolupament professional, en formació entre iguals i en autoformació. No em sobra ni tan sols mitja hora per dedicar a preparar amb una mica més de carinyo alguna classe especial 🙂

Però què passa? Que no he comptat unes tasques que també haig de fer: les de vigilància. Les guàrdies, per atendre les aules quan un/a professor/a falta al centre i no pot fer la classe que li correspon, i les guàrdies de pati. Ambdues tasques les podrien fer molt millor que jo professionals amb una preparació adequada. Els patis són espais idonis per ser atesos per monitors/es de lleure (fins i tot la Generalitat així ho reconeix a la descripció d’aquest perfil al web jove. cat). Jo no he treballat mai a un centre que tingués cap monitor o monitora de lleure que organitzin activitats al pati i el converteixin en un espai educatiu a més de ser un temps d’esbarjo.

Als centres on he treballat, el temps d’esbarjo i les guàrdies són ateses per persones llicenciades o doctorades en biologia, matemàtiques, química, filologia, història… No és un malbaratament de recursos, això? Normalment he dedicat unes 2,5 h setmanals per a guàrdies, guàrdies que podrien ser ateses molt millor per persones amb una altra preparació, hores que haig de restar de les que són la part nuclear de la meva feina: fer classes i preparar-les.

Quina és la conclusió? Allà on puc reduir temps és en la preparació de les classes i això vol dir que tinc menys marge per fer una programació adaptada a les necessitats de cada grup i cada estudiant, que el seguiment que puc fer serà, necessàriament, menys personalitzat.  Tot això no encaixa amb els objectius que es marca el Departament de “lluita contra el fracàs escolar” (com l’anomenen, per a mi és més aviat de millora de la qualitat docent). M’encantaria participar en grups de treball per elaborar materials didàctics adaptats a la nova realitat digital de l’alumnat i cada vegada més també dels centres. Aprendre i compartir allò que sé amb col·legues del meu i d’altres centres, assistir a Jornades educatives, reforçar les meves competències metodològiques, oferir tutories científiques per consolidar i ampliar horitzons segons les necessitats de l’alumnat…

El que em desagrada de com fa els càlculs el Departament és que les hores per a preparació de classes no es calculen prèviament, segons el que seria desitjable dedicar, sinó que són allò que resta després de descomptar les 19 hores lectives i les 11 h d’activitats complementàries, és a dir, 7,5 h. I a aquest residu hi haig d’incloure també la meva formació metodològica i d’actualització científica. Si s’amplien les hores de docència s’han d’ampliar també les hores de preparació; si es vol millorar la qualitat docent cal també invertir més temps en aquesta preparació, en la formació, sobretot metodològica, en la personalització de la intervenció docent. Si parlem d’optimitzar recursos humans, les hores destinades a “vigilància” haurien de transformar-se en hores de preparació i seguiment, i aquesta vigilància s’hauria de transformar en educació en el lleure per part de persones amb la preparació necessària.

És clar que, segons les previsions del Departament, les hores per a preparació de classes no es calculen prèviament, segons el que seria desitjable dedicar, sinó que és allò que resta després de descomptar les 19 hores lectives i les 11 h d’activitats complementàries, és a dir, 7,5 h. Amb aquest residu haig d’incloure també la meva formació metodològica i d’actualització científica.

Fet i fet, aquest plantejament va també en la línia de l’estímul de la recerca: es queda en paraules que miren cap a una banda completament oposada a la dels fets.  I si no, llegiu “Spanish changes are scientific suicide“.ХудожникОткъде да купя иконаидея за подарък

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s